FAQ

Vi er vilde med folk, der stiller spørgsmål. Det er nemlig sådan, verden udvikler sig til det bedre. Er der noget, du gerne vil vide om Thise? Få svar lige her.

Ofte stillede spørgsmål

Ja. Mejeriet er 100 % økologisk siden starten i 1988, og produktionen består i dag af mere end 300 forskellige økologiske produkter fra kategorierne smør, ost, syrnede produkter og drikkemælk. Produkterne sælges herhjemme og på de nære eksportmarkeder.

Thise Mejeri er ejet af de 71 økologiske landmænd, der leverer mælk til mejeriet.

Læs mere om vores landmænd her

Thise Mejeri blev grundlagt i 1988 af 7 økologiske ildsjæle. Udover økologien var det ønsket om selvstændighed og uafhængighed, der drev dem, og sådan er det stadig væk.

I dag er der nemlig 71 andelshavere og derfor også en meget større afsætning. Men ønsket om indsigt i og indflydelse på, hvad der sker med den økologiske mælk fra den forlader gårdene og til den ender hos forbrugerne, er den samme.

Frihed og uafhængighed er ikke nødvendigvis noget, man får forærende, der skal også kæmpes og ydes ofre. I perioder har en af omkostningerne været, at mælkeprisen til landmændene har været meget beskeden. På afsætningssiden har der også været turbulens.

Rent økonomisk har der været opture og nedture, men sammenholdet mellem landmændene har båret Thise igennem små og store kriser. For Thise har viljen til at forblive uafhængigt.

Læs hele historien om Thise Mejeri

På Thise Mejeri har vi vores egen butik.

 

Se åbningstider

For år tilbage havde Thise sine egne mælkekasser, men mange af dem endte deres dage i brændeskure, værksteder, børneinstitutioner og bag på knallerter, i stedet for at blive sendt retur.

Selvom de var flotte og praktiske, kunne det ikke betale sig at blive ved med at købe nye. Så i dag lejer Thise mælkekasser af Arla for at reducere omkostningerne, og for at imødekomme de krav til emballering og sortering, der er fra butikkerne.

Det er fordi, vi bor på samme matrikel som et konventionelt mejeri, der hedder Mejeriet Dybbækdal.

Når to mejerier holder til på samme matrikel, kan de kun have ét autorisationsnummer/sundhedsmærke, selvom de producerer henholdsvis økologisk og konventionelt. Det mejeri, som er størst, er afsender.

De første 19 år af Thise Mejeris levetid, indtil 2007, var det omvendt. Dengang var Dybbækdal afsender på Thise Mejeris økologiske mælk fra matriklen. Men rollerne blev byttet om, da Thise Mejeri fik vind i sejlende i slutningen af 00’erne og fulgte med den store efterspørgsel på økologiske mejeriprodukter ved at investere i nye bygninger og produktionsanlæg.

Mejeriet Dybbækdal er 100 % konventionelt og har siden starten i 1887 både været et andelsmejeri og et privatmejeri. Da det havde stået i 100 år, fik Dybbækdals mejeriejer besøg af syv økologiske landmænd; et besøg, der blev startskuddet for det økologiske Thise Mejeri, som startede under beskedne forhold i et hjørne af privatmejeriet.

I dag fortsætter samarbejdet mellem de to virksomheder i gensidig respekt og i en klar erkendelse af, at uden Dybbækdal var Thise Mejeri aldrig blevet til.

Læs hele historien om Thise Mejeri

Du kan købe Thises produkter over hele landet.

Sortimentet af ost, smør, mælk og syrnede produkter findes i et godt udvalg i de fleste af Coops butikker. Det vil sige Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen og 365 discount.

Vores oste kan desuden findes hos mange af landets Ostehandlere. Thises grossister forhandler endvidere til udvalgte gårdbutikker, restauranter og caféer samt helsekostbutikker.

Ved osteproduktion anvendes osteløbe for at få mælken til at koagulere. I årtusinder har man anvendt osteløbe, hvor det aktive enzym er udvundet af kalvemaver.

I dag er det dog muligt at fremstille en vegetabilsk osteløbe, hvor det aktive enzym udvindes ved hjælp af en svamp kaldet Rhizomucor miehei, der har samme funktion som kalvemaveenzymet og får komælk til at koagulere.

Thises oste er i dag kun fremstillet med vegetabilsk osteløbe.

OBS: Vi følger de økologiske regelsæt og bruger aldrig genmanipuleret vegetabilsk osteløbe.

Nej, Thise Mejeri er ikke Halal-certificeret, men Thises ostevalle, biproduktet fra osteproduktionen, er såvel Halal- som Kosher-certificeret.

Det er sket efter et krav fra Thise Mejeris tyske vallekunde, Bayeriche Milchindustrie, som sælger det efterspurgte vallepulver over hele verden.

Valle
Der går i runde tal 10 liter mælk til at producere 1 kg ost – restproduktet er 9 liter valle.

Historisk set har vallen været et spildprodukt/et biprodukt, der tidligere blev anvendt som svinefoder, men vallen indeholder nogle ernæringsmæssigt vigtige proteiner, som i dag udnyttes til humane formål.

Hos Bayerische Milchindustrie inddampes vallen, og vallepulveret anvendes som ingrediens i mange forskelligartede produkter. Fra modermælkserstatning til muskelopbyggende kosttilskud og med en kundegruppe der strækker sig fra babyer til bodybuildere.

Thise & Ko
Thises kød fra Thise & Ko slagtes på en måde som er uforenelig med halal-principperne.

Urmælk fra Thise

Urmælk er den niende mælketype, som Thise lancerer. Den blev lanceret i december 2016.

Den er produceret af Jerseykøer og har nogle særlige proteinegenskaber. Forskellen mellem Urmælk og almindelig mælk kan hverken ses, lugtes eller smages, men Urmælk har de samme A2-egenskaber, som man også finder i mælk fra får, geder og bøfler, og i modermælk. Mælk med A1-egenskaber er til gengæld den hyppigst forekomne mælketype i den vestlige verden.

Se produktet her

Herunder kan du finde svar på de mest almindelige spørgsmål om Urmælk.

Protein er en væsentlig del af mælk. Proteinet er først og fremmest kasein (ca. 80%) og to af de mest almindelige former af kasein er beta-casein A1 og beta-casein A2. Og her er der den væsentlige forskel, at A2 mælk er produceret af køer, der kun producerer proteinet beta-casein A2. Normal mælk indeholder både beta-casein A1 og A2.

Urmælken kommer fra køer, der har gener for A2-egenskaber svarende til dem, som urokserne havde. For mellem 5.000-10.000 år siden skete en lille mutation af det gen, der sørger for, at koen producerer beta-casein i mælken. Med tiden har det muterede gen, som koder for beta-casein A1, spredt sig blandt tam-kvæg i Europa. Derfor er den mælk, vi drikker i dag, mest en blanding af mælk med både det oprindelige beta-casein A2 og beta-casein A1.

Hos to af Thises leverandører har vi testet alle køer for deres evne til at producere beta-casein A2, og derefter flyttet alle de køer, som kun producerer A2-mælk, over i rene A2 besætninger.  I de nye rene besætninger er A2 mælkens egenskaber så at sige ikke blevet forstyrret, men er som dengang, stenaldermennesket malkede deres køer.

Urmælk har på grund af sin særlige sammensætning protein-egenskaber, der ligner dem, vi kender fra modermælk, bøffelmælk mv. Det vil sige, at beta-casein A2 folder sig og nedbrydes på samme måde som modermælks beta-casein. De proteiner, vi spiser, nedbrydes i tarmen, og optages generelt som aminosyrer i blodet, hvorfra kroppen bruger dem til mange forskellige funktioner.

Det er bevist, at beta-casein under nedbrydning i tarmen danner et protein som kaldes casomorphin.  For at kunne fortælle om mælkens konkrete sundheds-egenskaber, skal man have lov af EFSA, den europæiske fødevaremyndighed, som har strikse krav til dokumentation. På Thise Mejeri er vi klar over, at der blandt forskere ikke er enighed om, hvilke helbredseffekter der er knyttet til A2 mælk. Vi er derfor bundet af EU’s vurdering fra 2009, der ikke giver os lov til at knytte hverken positive eller negative vurderinger til mælken.  EFSAs vurdering kan ses her: http://edepot.wur.nl/8139

Nej. Det betyder, at Thise gerne vil tilbyde forbrugerne muligheden for ved selvsyn at prøve noget nyt. Vi ønsker at formidle det faktum, at mælk ikke bare er mælk, men at mælk som alle andre fødevarer er forskellig og har forskellige egenskaber alt efter, hvilket ophav, det har.

Ja, vi er sikre. Hvilken type mælk, en ko giver, afhænger af, hvilke gener tyren og koen, som var dens forældre, gav videre. Nogle køer giver A1 mælk, andre A2 mælk, og andre igen en blanding af de to typer. Urmælk fra Thise er udelukkende fra jerseykøer, som giver ren A2 mælk.

Nej, A2 mælken tappes for sig. Så du kan være sikker på, at du får A2 mælk, når du køber det.

Nej, A2 mælk smager fuldstændig som almindelig mælk.

Har du stadig spørgsmål ?

Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål i vores FAQ, er du altid meget velkommen til at kontakte os