FAQ
Vi er vilde med folk, der stiller spørgsmål. Det er nemlig sådan, verden udvikler sig til det bedre. Er der noget, du gerne vil vide om Thise? Få svar lige her.
Ofte stillede spørgsmål - om Thise Mejeri
Alle produkter med Thises brand er 100 % økologisk og udelukkende lavet af mælk fra Thises egne økologiske andelshavere. Sådan har det været siden starten i 1988, og produktionen består i dag af mere end 300 forskellige økologiske produkter fra kategorierne smør, ost, syrnede produkter og mælk. Produkterne sælges herhjemme og på eksportmarkeder.
Thise Mejeri blev grundlagt i 1988 af 7 økologiske ildsjæle. Udover økologien var det ønsket om selvstændighed og uafhængighed, der drev dem, og sådan er det stadig væk.
I dag er der ca. 71 andelshavere og derfor også en meget større afsætning. Men ønsket om indsigt i og indflydelse på, hvad der sker med den økologiske mælk fra den forlader gårdene og til den ender hos forbrugerne, er den samme.
Frihed og uafhængighed er ikke nødvendigvis noget, man får forærende, der skal også kæmpes og ydes ofre. I perioder har en af omkostningerne været, at mælkeprisen til landmændene har været meget beskeden. På afsætningssiden har der også været turbulens.
Rent økonomisk har der været opture og nedture, men sammenholdet mellem landmændene har båret Thise igennem små og store kriser. For Thise har viljen til at forblive uafhængigt været det bærende gennem alle årene.
Ja, vi har også en konventionel produktion. Det kan virke overraskende, fordi Thise først og fremmest er kendt som et økologisk mejeri. Derfor vil vi gerne forklare baggrunden.
Historisk set var der et konventionelt mejeri på matriklen – Dybbækdal Mejeri – og den konventionelle produktion har fortsat sideløbende med den økologiske. I 2013 overtog vi Dybbækdal Mejeri, da der ikke kan eksistere to mejerier på samme adresse, og de to produktioner blev lagt sammen. Dybbækdal producerer blandt andet nogle af Coops egne mærkevarer. Vi har således stadig en produktion af ikke-økologiske produkter til nogle af vores tætte samarbejdspartnere.
Det er vigtigt for os at understrege, at vi sikrer at mælketyperne er skarpt. Til den konventionelle produktion indkøber vi mælk fra konventionelle landmænd. Det er altså ikke Thises økologiske landmænd, der leverer denne mælk.
Når du køber et produkt med Thise-logoet, kan du derfor være helt tryg ved, at det altid er 100 % økologisk.
Hvorfor bliver Thise ved med at have en konventionel produktion?
Sandheden er, at det har været med til at sikre vores overlevelse – så vi fortsat kan kæmpe for økologien og udvikle den sammen med vores økologiske landmænd, og fastholde Thise som et uafhængigt mejeri. Som vores direktør Per Godsk siger: “Det bedste, vi kan gøre for økologien, er at overleve.”
Vi tror på, at økologien skal fylde endnu mere i danskernes indkøbskurve. Når forbrugerne er klar til at vælge mere økologi, er vi klar til at skrue ned for den konventionelle produktion og op for det økologiske.
Når du køber Thise, er det altid økologisk – og det vil det blive ved med at være!
Historien om Dybbækdal Mejeri
Historisk set var der et konventionelt mejeri på matriklen – Dybbækdal Mejeri – og den konventionelle produktion har fortsat sideløbende med den økologiske.
Mejeriet Dybbækdal er 100 % konventionelt og har siden starten i 1887 både været et andelsmejeri og et privatmejeri. Da det havde stået i 100 år, fik Dybbækdals mejeriejer besøg af syv økologiske landmænd; et besøg, der blev startskuddet for det økologiske Thise Mejeri, som startede under beskedne forhold i et hjørne af privatmejeriet.
Når to mejerier holder til på samme matrikel, kan de kun have ét autorisationsnummer/sundhedsmærke, selvom de producerer henholdsvis økologisk og konventionelt. Det mejeri, som er størst, er afsender.
De første 19 år af Thise Mejeris levetid, indtil 2007, var det omvendt. Dengang var Dybbækdal afsender på Thise Mejeris økologiske mælk fra matriklen. Men rollerne blev byttet om, da Thise Mejeri fik vind i sejlende i slutningen af 00’erne og fulgte med den store efterspørgsel på økologiske mejeriprodukter ved at investere i nye bygninger og produktionsanlæg.
I 2013 overtog vi Dybbækdal Mejeri, da der ikke kan eksistere to mejerier på samme adresse, og de to produktioner blev lagt sammen. Dybbækdal producerer blandt andet nogle af Coops egne mærkevarer.
På Thise Mejeri har vi vores egen butik.
For år tilbage havde Thise sine egne mælkekasser, men mange af dem endte deres dage i brændeskure, værksteder, børneinstitutioner og bag på knallerter, i stedet for at blive sendt retur.
Selvom de var flotte og praktiske, kunne det ikke betale sig at blive ved med at købe nye. Så i dag lejer Thise mælkekasser af Arla for at reducere omkostningerne, og for at imødekomme de krav til emballering og sortering, der er fra butikkerne.
Hos Thise prioriterer alle landmændene dyrevelfærd højt og lever op til tre dyrevelfærdshjerter i det statslige dyrevelfærdsmærke – det maksimale niveau. Det betyder blandt andet, at køerne har mere plads end minimumskravene i det økologiske regelsæt.
Vi arbejder også aktivt med at forbedre forholdet mellem ko og kalv – blandt andet gennem vores Ad Libitum-koncept, hvor kalve går sammen med en moderko eller ammetante og får mælk efter drikkelyst i 3–4 måneder. Læs mere om Ad Libitum-konceptet her.
Nej, Thise Mejeri er ikke Halal-certificeret, men Thises ostevalle, biproduktet fra osteproduktionen, er såvel Halal- som Kosher-certificeret.
Det er sket efter et krav fra Thise Mejeris tyske vallekunde, Bayeriche Milchindustrie, som sælger det efterspurgte vallepulver over hele verden.
Valle
Der går i runde tal 10 liter mælk til at producere 1 kg ost – restproduktet er 9 liter valle.
Historisk set har vallen været et spildprodukt/et biprodukt, der tidligere blev anvendt som svinefoder, men vallen indeholder nogle ernæringsmæssigt vigtige proteiner, som i dag udnyttes til humane formål.
Hos Bayerische Milchindustrie inddampes vallen, og vallepulveret anvendes som ingrediens i mange forskelligartede produkter. Fra modermælkserstatning til muskelopbyggende kosttilskud og med en kundegruppe der strækker sig fra babyer til bodybuildere.
Thise & Ko
Thises kød fra Thise & Ko slagtes efter halalprincipperne men efter dansk bekendtgørelse, hvor dyrene er fuldstændig bedøvede forud for slagtningen og hvor slagteprocessen er anerkendt af Dyrenes Beskyttelse. Ved både halal- og traditionel slagtning bliver dyrene bedøvet med en maskinel anordning. Dyret lider derfor ikke ved metoderne, hvilket er helt afgørende. Når dyrene er halalslagtede kan biprodukter, som ikke kan afsættes på det danske marked, eksporteres til lande som har tradition for brug af disse og derved går der ikke noget til spilde fra dyret.
I 1988 gik 7 økologiske landmænd sammen for at vise, at mælk kunne laves på en anderledes, økologisk måde. Den fortælling bærer vi stadig videre på i dag.
Thise Mejeri ligger i den lille landsby Thise - 20 kilometer nord for Skive - tæt på Limfjorden.
Thise Mejeri har omkring 300 medarbejdere, der tilsammen dækker et bredt spektrum af funktioner – fra mejerister, chauffører og lagermedarbejdere til teknikere, kvalitetsfolk, IT-specialister og kontoransatte. Det er samspillet mellem alle disse fagligheder, der får hverdagen til at hænge sammen.
Ja, vi tilbyder rundvisninger om sommeren, så man kan opleve stemningen, maskinerne og håndværket på tæt hold. Se hjemmesiden for tilmelding i løbet af foråret.
Ofte stillede spørgsmål - om produkterne
Du kan købe Thises produkter over hele landet.
Vi samarbejder med Coop, så du finder vores varer i Kvickly, SuperBrugsen, Brugsen og 365discount. Sortimentet kan variere fra butik til butik, men langt de fleste Kvickly og SuperBrugsen har et stort udvalg.
Vores oste kan desuden findes hos mange af landets Ostehandlere. Thises grossister forhandler endvidere til udvalgte gårdbutikker, restauranter og caféer samt helsekostbutikker.
Ved osteproduktion anvendes osteløbe for at få mælken til at koagulere. I årtusinder har man anvendt osteløbe, hvor det aktive enzym er udvundet af kalvemaver.
I dag er det dog muligt at fremstille en vegetabilsk osteløbe, hvor det aktive enzym udvindes ved hjælp af en svamp kaldet Rhizomucor miehei, der har samme funktion som kalvemaveenzymet og får komælk til at koagulere.
Thises oste er i dag kun fremstillet med vegetabilsk osteløbe.
OBS: Vi følger de økologiske regelsæt og bruger aldrig genmanipuleret vegetabilsk osteløbe.
Vores smør laves på den gammeldags måde af fuldsyrnet fløde, der kærnes efter 20 timers syrning med mælkesyrekultur. Det giver en fyldig, autentisk smag, hvor råvarens karakter kommer til sin ret.
I den økologiske produktion er det ikke tilladt at bruge sødestoffer. Hos Thise har vi desuden aktivt fravalgt brugen af e-numre som fx stabilisatorer og smagsforstærkere.
Vi forsøger at finde en balance, hvor vores produkter smager godt – uden at indeholde for meget sukker. Der er også masser af muligheder for at vælge neutrale produkter og supplere med frisk frugt eller andet, så man selv kan justere sødmen.
Forskellen ligger i proteinet betakassein, som findes i komælk. A2-mælk kommer fra køer med en særlig genetisk egenskab (A2A2), og hos Thise kalder vi den Urmælk. Kun udvalgte besætninger leverer denne mælk – og alle køerne her er testet og har A2A2-egenskaber.
Den øvrige mælk fra Thise (fx jersey og græsmælk) kommer fra gårde, hvor man ikke tester for A2, og derfor kan den indeholde både A1 og A2.
Thise-køerne får grovfoder som græs, kløver og hø – dyrket uden sprøjtemidler og kunstgødning. Derudover får de grøntsager, kartofler, grøntpiller og kraftfoder med ærter, lupiner og hestebønner.
Ingen af Thise-køerne får soja, da vi ønsker at undgå medvirken til afskovning og øget oversøisk transport ved importert foder.

Har du stadig spørgsmål ?
Hvis du ikke kan finde svar på dit spørgsmål i vores FAQ, er du altid meget velkommen til at kontakte os