Urmælk

Thise mejeri lancerer urmælk

En mælketype med et særligt proteinindhold

Urmælken er produceret af jerseykøer, der har et højere proteinindhold end mælk fra sortbrogede køer. Derudover har de jerseykøer, der leverer mælk til Thise Urmælk, den særlige egenskab, at de udelukkende producerer A2A2-protein.

A1 og A2-protein

Forskellen mellem Urmælk og almindelig mælk kan hverken ses, lugtes eller smages. Forskellen findes i proteinet betakasein.

Der findes to varianter af proteinet betakasein: A1 og A2 – og mælk kan indeholde begge, altså A1A2. 

Thise Urmælk kommer fra jerseykøer, der udelukkende producerer mælk med A2A2-protein.

Mælk med A1-egenskaber er den hyppigst forekomne mælketype i den vestlige verden. Nogle forskere mener, at A1-varianten opstod ved en mutation for måske flere tusinde år siden. Hvis det er tilfældet, kan A2A2-mælken være den oprindelige mælketype, som blev produceret af uroksen – den moderne malkekos forfader.

A2-proteinet findes også naturligt i mælk fra får, geder, bøfler og i modermælk.

Testning af køerne
Kun avanceret laboratorieudstyr kan analysere forskellen på A1 og A2-mælk. Det kræver testning af hver enkelt ko, og det har vi gjort i de besætninger, der leverer mælk til Thise Urmælk. Kun køer med A2A2-egenskaber producerer Urmælk.

Ernæringsmæssig betydning?
Nogle forskere tillægger forskellen mellem A1 og A2-proteinet en stor ernæringsmæssig betydning.

Andre forskere mener det modsatte, men under alle omstændigheder er det en kendsgerning, at efterspørgslen af A2-mælk er stærkt stigende flere steder i verden. Det begyndte i New Zealand, senere tog produktion og salg for alvor fart i Australien, og herfra blev interessen spredt til England og til Californien.

Forbrugernes frie valg

Med A2 mælken vælger Thise Mejeri at gå mod strømmen og forholde sig aktivt til hvilke mælketyper, der skal stå i køledisken

”Mælk er ikke bare mælk” lyder et mantra fra Thise Mejeri, formuleret første gang i begyndelsen af 90’erne. Dengang Thise Mejeri for alvor begyndte at holde mælk fra jerseykøer adskilt fra mælk fra de sortbrogede køer. Der er nemlig forskellige mælketyper, og de kan smage forskelligt og de kan have forskellige egenskaber. 

Denne gang handler det ikke kun om økologi eller om at introducere jerseymælk, men om at tage et standpunkt og give forbrugerne det, de har krav på, nemlig et frit valg.

Vi ønsker, at der skal være så bredt et udvalg af mælk som muligt på det danske marked.