Jeppe Aakjær – Lyslevende, poetisk, agiterende og brandaktuel

Jeppe Aakjær døde i 1930 – for 90 år siden – men hans store virke som følsom poet og politisk agitator for naturbevaring, for dyrevelfærd og for anstændige forhold for småkårsfolk og tyende står stadigvæk lysende klart.

Jeppe Aakjærs kunstnerhjem ”Jenle” ligger i fugleflugtslinje 8 kilometer fra Thise Mejeri, og Jeppe Aakjærs virke har været og er fortsat en stor inspirationskilde for Thise Mejeri; vi forsøger efter bedste evne at arbejde videre i hans ånd.

Nu har AAKJÆRSELSKABET og Thise Mejeri indgået et formaliseret samarbejde, som indebærer, at Thise Mejeri yder et økonomisk bidrag til Aakjærselskabets arbejde med at udbrede kendskabet til Aakjærs alsidige virke og store forfatterskab. Til gengæld får Thise Mejeri adgang til – i samarbejde med Aakjærselskabet – at anvende Aakjær-citater og referencer i forbindelse med udvikling og lancering af mejeriprodukter med et lokalt islæt …

Læs mere

For der er nemlig en Aakjær-vinkel på det lokale mejeribrug:

Mejeriet i Thise blev ifølge lokale arkiver bygget som en filial til mejeriet i Jebjerg, det mejeri, hvor Jeppe boede i lange perioder, og hvor han skrev nogle af sine smukkeste digte. Det var her han skrev ”Mejeristsangen”. Sangen blev skrevet i 1888, mens mejeriet i Thise var under opførelse og et af versene lyder:

De huse rejste sig / Med slanke spir langs alfarvej
Folk kom og så derpå / og mumled: ”Kan det gå!”
De sendte mens de gik, / til skorstenspiben op et blik
Hvori der så et: ”Nej / det går den anden vej”

Præcis 100 senere blev overlevelseschancerne for projekt ”Thise Mejeri” anskuet på samme måde af mange i lokalbefolkningen og i branchen, ingen troede rigtigt på det, men heldigvis kan mejerister og godtfolk på Thise Mejeri i dag synge med sangens sidste strofer:

Drik mejeristens skål / i kærnemælk til bredfuldt mål,
Og tøm den til dens bund / for kærnemælk er sund
Og det er standen med / og derfor skal på dette sted
Nu mejeristen ha’ / et dansk hurra, hurra!

Mejeristsangen blev Jeppe Aakjærs første trykte opus ”afkøbt mig for 15 kroner – et honorar der dengang bragte mig til at svimle”.

Jeppe Aakjærs karriere startede på et mejeri – og hans første værk handlede om mejerier og mejerister; senere foldede det omfangsrige forfatterskab sig fuldt ud i digte, romaner og teaterstykker.

Thises Havredrik blev introduceret i foråret 2020 – måske skal vi ved genoptryk af emballagen tilføje nogle af Aakjærs udødelige strofer:

”Jeg er havren / jeg har bjælder på” …

Jeppe Aakjær – poetisk, agiterende og den store inspirationskilde for Thise Mejeri

Læs mere