Thise smør ta'r tid
Velsmag
Det ta’r under 5 minutter at fremstille en pakke helt almindelig smør, men på Thise Mejeri bruger vi mere end et døgn på produktionen!
Smørret fremstilles efter recepter, der har mere end 100 år på bagen. Først skal mælken centrifugeres, så fløden bliver separeret fra skummetmælken, og derefter skal fløden syrnes. Det tager næsten 24 timer.
Når fløden er fuldsyrnet, kan smørret udkærnes. Det sker enten i en af Thises to smørkærner eller i en produktionslinje, hvor den syrnede fløde ”piskes” i en kontinuerlig proces. Lidt ligesom når man pisker flødeskum med et piskeris / røremaskine, og man bliver ved lidt for længe – så kommer de første smørklumper.
Smørkærne eller ”piskeris”? Den del af produktionen betyder mindre; det vigtigste er den 24 timer lange syrning af fløden.
Den gule farve
På grund af jerseymælkens høje caroten-indhold, er mælk og fløde fra jerseykøerne mere gul. Det ”smitter af” på smørret
Thises smør har en karakteristisk gul farve, som nok er en anelse mere gul end smør fra de fleste andre mejerier. Det skyldes dels, at smørret er produceret på basis af fløde, der kommer fra køer, der spiser meget kløver- og græsbaseret foder. Frisk græs om sommeren og hø og græsensilage om vinteren. Derudover udgør jerseyfløde en betydelig del af den fløde, der anvendes til Thises smørproduktion.
Slow food
Ved moderne smørproduktion udkærnes smørret af den søde fløde, hvorefter man ælter teknisk mælkesyrekultur ind i smørret
Hvorfor så anvende den gammeldags, langsommelige metode? Skyldes det nostalgi, eller er der tale om en teknologifjendsk indstilling på Thise Mejeri?
”Nej” – siger smørmesteren på Thise Mejeri. ”Den langsommelige proces er forudsætningen for at vi kan fremstille aromatisk, velsmagende og velduftende smør.
Smør der smager af noget, og hvor ”gammeldags” kærnemælk er det velsmagende biprodukt.”