
Grubelagret ost med karakter
Dybt under jorden i Hjerm Kalkgrube modner nogle af Thises mest særlige oste. I mørket, stilheden og den høje luftfugtighed udvikler de en helt særlig smag og karakter, som ikke kan skabes under normale lagringsforhold.
Tag med under jorden i Hjerm Kalkgrube
Se filmen og få et indblik i gruben og i de helt særlige omgivelser, der former smagen.
Traditionen med grubelagrede oste
At lagre oste i grotter, gruber og miner er en århundredgammel tradition. I Hjerm Kalkgrube viderefører vi denne tradition.
Når osten får lov at udvikle sig i et køligt, fugtigt og naturligt miljø, sker der noget ganske særligt: smagen bliver mere kompleks, konsistensen forandrer sig, og osten får en personlighed, der er formet af omgivelserne.
Det kølige og fugtige klima giver osten optimale betingelser. Der er en konstant temperatur på ca. 8 °C og med en luftfugtighed tæt på 98% skaber kalkgruben ideelle betingelser for ostelagring. De unikke omgivelser skaber forhold, som ikke kan efterlignes over jorden.
Resultatet er oste med en dybde og kompleksitet, som kun findes i grubelagret ost.

Et fælles hjem for ost og flagermus
Hjerm Kalkgrube deles i dag af Thise Mejeri og områdets flagermus.
En mur adskiller kalkgruben, for gruben er ikke kun et ostelager – den er også vinterhi for flagermus. For at give både ostene og flagermusene de bedst mulige betingelser, er gruben delt op. En mur adskiller områderne, og Thise har indrettet flagermusenes afdeling, så deres behov tilgodeses.
På den måde blev der plads til både oste og flagermus.
Et underjordisk univers
At træde ind i Hjerm Kalkgrube er som at træde ind i en helt anden verden.
Først gennem porten, så ind i gangen – og pludselig står man i ”katedralen”: Et stort rum med hvælvede lofter, der hæver sig 5–6 meter over gulvet og bæres af naturlige støttepiller.
Gruben blev hugget ud i slutningen af 1800-tallet med hakke, skovl og spade. Den lukkede i 1956, men står i dag som et eventyrligt underjordisk landskab. På væggene ses et draperi af hvide og sorte lag af kalk og flint – en geologisk ”klimastregkode”, hvor hvert lag repræsenterer 100.000 års historie – i alt ca. 2,2 millioner års historie skrevet i sten
Herinde er der fuldstændig stille.


Vores grubelagrede oste fra Hjerm Kalkgrube
Flere af Thises oste får deres særlige smag fra tiden i Hjerm Kalkgrube.
Grubelagret Vesterhavsost
Efter 6 måneder ved Vesterhavet flyttes osten til kalkgruben, hvor den ligger i 3 måneder. Osten bliver blødere og sødmefuld og får den karakteristiske grubesmag.
Grubelagret 50+
Fed og fyldig. Vellagret og med den karakteristiske grubesmag.
Jens Langkniv
Fast, rødkitmodnet mellemlagret ost med fyldig smag.
Fuldmåneost
Produceres kun ved fuldmåne. Efter 10 måneder i gruben får osten en aromatisk dybde og en kraterlignende overflade som månen.
Blå Grubé
Cremet og smørbar med en intens og lidt skarp smag, som afløses af en sødlig eftersmag. Omsvøbt af sort paraffin og Lagret mindst 7 uger..
Juleosten
Fast modnet ost med blød og fyldig smag og noter af brunet smør. Lavet af mælk fra juledagene, lagret 10–11 måneder – klar til at sprede julestemning.
