Ostechips af Vesterhavsost

FÅ MEST UD AF DINE OSTERESTER

De er små, undseelige og kan indimellem være en udfordring at komme til livs. Vi har samlet nogle tips til den smagfulde vej til at få bugt med osteresterne.

  • Vesterhavsost og andre lagrede faste oste bidrager med umami og giver en dejlig rund ostesmag, der bringer enhver ret i balance. Riv gerne ostene fint, så smelter de også hurtigere, hvis det er målet.
  • Blå Grubé og andre blåskimmeloste har som udgangspunkt både en salt og intens smag, som også kan være lidt skarp og måske sødlig på samme tid. Disse umamiprægede smagsnoter kan gøre lykke i saucer, cremer og faktisk også desserter. Her handler det også om at finde den rette balance i styrken af blåskimmelsmagen.
  • Hvid Benedikt og andre hvidskimmeloste kan både bruges som de er, men også smeltet. Fx på et lille stykke brød og toppet med dehydrerede druer.

Nedenfor finder du nogle konkrete idéer til anvendelse af resterne.

ostecreme med blå grubé

Blend en osterest med lidt crème frâiche for at få en lind konsistens, justér efter ostetypen og den ønskede konsistens. Smag evt. til med lidt honning eller friskhakkede krydderurter. Især blå- og hvidskimmel- samt rødkitoste er velegnede. Med en fast ost som fx Vesterhavsost har du brug for en creme, som osten kan give smag til.

Ostecreme

Opskrift på ostecreme med Blå Grubé

Ostechips

De faste lagrede oste smelter fint og kan laves til chips, tuiles eller endda kurve, der kan fyldes med alt muligt godt. Lad ostene afkøle i den ønskede form, fx over en rulle eller et glas.

Ostechips af Vesterhavsost

Opskrift på ostechips med friske timianblade

dip af sød kartoffel og vesterhavsost

Vesterhavost og andre faste, lagrede oste bidrager med balance og umami til en ret. Brug osten som en smagsgiver. Her er fintrevet Vesterhavsost brugt til at smage en dip af bagte søde kartofler til.

Dip med søde kartofler og Vesterhavsost

Opskrift på dip af søde kartofler

Marineret vesterhavsost

Det er en gammel tradition at marinere ost i olie for at forlænge holdbarheden, og det forstærker også ostens smag. Giv dine osterester nyt liv og ny smag med en marinade, som også kan indeholde krydderier og krydderurter.

Opskrift på marineret Vesterhavsost