Mælkebaren er åben – Når kalvene får mælk først

Mælk er ikke bare mælk – det har været et mantra hos Thise, siden mejeriets grundlæggelse i 1988, og derfor arbejder man hos Thise hele tiden for at udvikle mælkekategorien. Og heldigvis er forbrugerne med på den specialiserede mælk, for efter at have lanceret Urmælk og Græsmælk, kommer Thise nu med Mælk ad libitum – mælk på kalvenes præmisser.

Mælk ad libitum

Det virker som det helt åbenlyse valg at lade køer og kalve følges ad. Det har Henrik og Steen, to andelshavere i Thise, gjort i mange år, uden at dette har givet ekstra indtægter eller anden særbehandling for dem hos Thise.

Normalt skilles køerne fra kalvene, når kalvene er nyfødte. Med mælketypen ’Mælk ad Libitum’ vil man hos Thise give et alternativ til den sædvanlige praksis og sætte fokus på, at det er muligt at lave en mælk, der tager udgangspunkt i kalvenes behov, frem for menneskets.

Færre dyrlægebesøg

Tanken er, at her er en mælk, der er tilovers, når kalvene har spist. Her går kalvene sammen med en moder-ko eller en såkaldt ammetante, fra de er nyfødte, og til de er minimum 3 måneder gamle. I hele denne periode har kalvene adgang til mælk ad libitum, for de kan drikke, når de har lyst og behov stort set hele døgnet. Hver kalv drikker 5-8 liter mælk i døgnet, og samtidig tager ammetanten over på en stor del af opsyn og opdragelse, som normalt fylder meget hos landmændene, ligesom antallet af dyrelægebesøgene er faldet, og kalvene trives.

Dyrevelfærd er også god økologi

Hos økologipionererne hos Thise er det en selvfølge, at man nu sender Mælk ad libitum ud til forbrugerne: ”Det er vores pligt og vores store fornøjelse hele tiden at rykke på standarderne for, hvad god økologi er. Vi ved, at mælk ikke bare er mælk. Der ligger en kompleks værdikæde bag, og når man har sagt økologi, har man også forpligtet sig til at udvikle produkter, der ved deres blotte tilstedeværelse i markedet rykker på vores fælles opfattelse af, hvad økologi og god mælk er,” siger Poul Pedersen, administrerende direktør hos Thise.

Mælk ad libitum har fået fire dyrevelfærdshjerter i Coop.

Prøv også de to andre specialmælk fra Thise

Urmælk

Urmælken kommer fra jerseykøer, der har nogle helt særlige proteinegenskaber, som hverken kan ses, lugtes eller smages. Urmælk har de samme A2-egenskaber, som man også finder i mælk fra får, bøfler og geder og i modermælk. A1 mælk er den, vi finder mest i den vestlige verden.

Thise urmælk Produktside

Græsmælk

Hos Torben i Himmerland får køerne udelukkende græs, græsmarksprodukter og urter – ikke noget andet foder som for eksempel soja, majs eller korn. Det er det, koens fordøjelse bedst kan lide, og det giver en smagfuld mælk med 4,2 % fedt. Græsmælken har 4 dyrevelfærdsmærker.

Thise Græsmælk Produktside